Vi säljer endast till företag

Hem » Branscher » Solcellsrengöring

Solcellsrengöring

Varför rengöra solceller?

Luftburna dammpartiklar, klibbig träd  och växtsaft, lav, sot och fågelbajs är bara några av orsakerna som kan bidra till uppbyggnad av smuts på dina solceller. Med tiden bildas ett lager av smuts som förhindrar solljus från att nå cellerna. Detta resulterar i försämrad prestanda av solcellerna, sämre effekt och en försämrad avkastning för ägaren av solcellerna.

"Mina solceller är självrengörande och underhållsfria”

Detta är en myt! När en solpanel kallas för självrengörande så brukar det betyda att ytan är hydrofob, vilket innebär att vattendroppar inte kan fastna på ytan. I grund och botten är dessa ytor inte självrengörande och underhållsfria. De reducerar mängden mineralrester som kan blockera solen från att nå cellerna, men i en dammig miljö kan en enda solcell i panelen bli ineffektiv och detta kommer att påverka prestandan hos resten av cellerna i panelen. Eftersom de är serieanslutna så räcker det med att en cell är nedsmutsad för att den totala effekten från hela solpanelen försämras.

Enbart regn är inte tillräckligt för att säkerställa att solpanelerna förblir fria från smutsuppbyggnad under ett år, än mindre en livstid.

Tillverkare av solceller rekommenderar INTE att man använder starka kemikalier för att rengöra solceller. Däremot rekommenderar de regelbunden solcellsrengöring med ultrarent vatten metoden, särskilt inför sommaren och vintern. Tillverkare påstår också att regelbunden solcellsrengöring bibehåller deras begränsade garantier och maximerar effekten av solpanelerna.

Smutsiga solpaneler

  • Tappar effekt och livslängd
  • Reducerar systemets prestanda överlag
  • Kan orsaka permanent missfärgning av modulerna
  • Ger försämrad avkastning på investeringen
  • Påverkar din begränsade garanti

 

Regelbunden solcellsrengöring

  • Säkerställer maximal effekt
  • Bibehåller din garanti
  • Sparar dig pengar
  • Förlänger livslängden på din investering
  • Förhindrar permanent missfärgning av modulerna

Vad experterna säger…

Tillverkare av solceller uppger att smutsiga solpaneler kommer att resultera i försämrad effekt och kan även påverka din garanti.

Trina Solar, en av världens ledande tillverkare av solpaneler, inkluderar följande i en underhålls- och skötselmanual… ” Mängden elektricitet som genereras av en solcellsmodul är proportionell mot mängden ljus som faller på den. En modul med skuggade modulceller kommer att producera mindre energi och därför är det viktigt att hålla modulen ren.”

Panasonic, välkänt globalt företag och tillverkare av solceller ger råd i frågan: Vilket underhåll krävs för mina solpaneler? “Tvätta bort damm och smuts från dina solpaneler två gånger per år”. Några av Panasonics begränsade garantiundantag är; “Otillräckligt underhåll”, “skador eller korrosion till följd av miljöföroreningar som sot och mögel”.

8.33 Solar, som verkat i den europeiska solenergiindustrin sedan 2006, säger: “Med tiden kan smuts och damm samlas på modulens glasyta, vilket minskar dess effekt. Solar 8.33 rekommenderar periodisk rengöring av PV-moduler för att säkerställa maximal effekt.”

Canadian Solar, ledande tillverkare av solcellsmoduler säger: “Rengör panelerna om en betydande mängd material byggs upp på panelerna” De rekommenderar också “vatten med låg mineralhalt och nära neutralt pH är bäst”.

First Solar säger “På platser med kraftig nedsmutsning kan korrekt tidsinställd modulrengöring förbättra energi.” De säger också “RO-vatten ger de bästa resultaten.” (med RO-vatten menas ultrarent vatten framställt av en flerstegsfilteringsmetod)

Ett obehandlat vattens hårdhet kommer att lämna märken på solpanelerna som innehåller mineralavlagringar, särskilt i områden med hårt vatten. Märken från obehandlat vatten märken kan faktiskt locka till sig smuts på solpanelen samtidigt som det är en ineffektiv rengöringsprocess.

Tradehouse säljer rengöringssystem som använder sig utav endast ultrarent vatten för att rengöra dina solpaneler. Det betyder att mineralerna har tagits bort från vattnet via en speciell filtrering. Det är en väldigt effektiv metod som dessutom är 100% kemikaliefri och skonsam för miljön.

Vem kan rengöra mina solpaneler åt mig?

Tradehouse har kunder som kan rengöra dina solpaneler åt dig. Kontakta oss för mer information.

Rekommenderade produkter

Välkommen till nya Tradehouse!

Skapa ditt nya konto hos oss för att handla i vår webbshop.

Har du frågor om tidigare beställningar eller användarkonto?
Vänligen skicka din förfrågan till info@tradehouse.se