Vi säljer endast till företag

Hem » Trägolv

Trägolv

Vad är skillnaden på ett parkettgolv, ett massivt trägolv och ett fanérgolv?

Det finns tre vanliga typer av trägolv: lamellparkett (även kallat flerskiktsparkett), massiva trägolv (eller massiv parkett) och fanérgolv. Sedan finns även laminatgolv som ofta har trä som bas men ytskikt av exempelvis plast. Så vad är det för skillnad på dessa golv?

Massiva trägolv

Ett massivt trägolv består genomgående av samma träslag. Det är ett naturmaterial och påverkas av den relativa fuktigheten i luften, d.v.s. det krymper och sväller beroende av om det är torrt eller fuktigt. Hårdheten varierar mellan träslag, men också inom samma träslag, beroende på hur trädet har växt och om det är ytved eller kärnved. De flesta träslag ändrar färgnyans efter inläggning, då de utsätts för solljus.

Parkettgolv

Ett parkettgolv är uppbyggt i flera lager. Det översta lagret kallas ”slitskikt” och är det skikt man ser och går på. Det kan bestå av en mängd olika träslag. De undre skikten är oftast furu eller gran. Skikten ligger med fiberriktningen vinkelrätt mot varandra och hjälper på så sätt till att motverka rörelser i golvet som uppkommer på grund av fuktvariationer i luften.

Lamellparkett, flerskiktsparkett, parkettgolv

Är kanske den vanligaste typen av golv i svenska hem. Lamellparkett är också vanligtvis uppbyggd i 3 skikt.  Här är dock ytskiktet minst 2,5 mm och golvet går därför att slipa då det blivit utslitet. Mellanskiktet består av trälameller och det tredje skiktet är baksidefanér. Syftet med en flerskiktad konstruktion är att reducera golvets fuktrörelser. Detta uppnås genom att vända fiberriktningen i de olika limmade skikten 90 grader i förhållande till varandra.

Fanérgolv

Är normalt uppbyggd i tre skikt: ytskikt av tunt ädelträfanér mellanskikt av hård träfiberskiva (HDF) och baksidesfanér. Ytskiktet är i regel cirka 1 mm tjockt, vilket gör att fanérgolvet inte går att slipa. Detta eftersom man brukar räkna med att cirka 1 mm försvinner vid en slipning. Ett fanérgolv kan inte klassas som ett parkettgolv.

Laminatgolv

Laminatgolvets konstruktion består av ett träbaserat bärar- eller kärnmaterial, vanligtvis HDF-skiva (High Density Fiberboard), ett ytskikt av laminat eller folie och ett botten- eller balansskikt. Det finns även produkter med annat ytskikt som t.ex. linoleum eller PVC, men som inte räknas in i kategorin Laminatgolv.

Rengöra och slipa trägolv

Excentr metoden gör behandling av trägolv möjligt för alla. Tack vare den perfekta balansen, jämna trycket och rörelsen minskar risken för skador och metodfel avsevärt. Med Excentr maskinerna kan du rengöra, slipa och efterbehandla trägolv.

 

Vilken pad har jag för rengöring av trägolv?

I allmänhet kräver Excentr metoden mindre vatten än andra metoder. Detta är verkligen en fördel för trägolv eftersom de ofta är känsliga för fukt. Beroende på hur smutsigt golvet är, använd antingen Excentr Microfiber Pad Mjuk eller Hård. Fukta paden med enbart vatten. Du kan arbeta cirka 40 m2 (beroende på nedsmutsning), vänd paden och använd den andra sidan. Padsen kan tvättas efter användning, använd inte mjukgörande medel.

Slipning

Slipning av trägolv är en mycket speciell uppgift. Excentr maskinerna gör denna uppgift mycket enklare. Tack vare stabiliteten i rörelsen, trycket och prestandan blir det relativt enkelt att slipa ett trägolv.

Efterbehandling

Efter slipningen kan man använda maskinen för att lägga ut och arbeta in olika oljor och vaxer. En stor fördel med den korta rörelsen är att oljan inte stänker när den arbetas in. Det är också möjligt att använda Diamant pads för att mekaniskt täta träet.

Välkommen till nya Tradehouse!

Skapa ditt nya konto hos oss för att handla i vår webbshop.

Har du frågor om tidigare beställningar eller användarkonto?
Vänligen skicka din förfrågan till info@tradehouse.se